OFICIAL. Noul Cod al insolvenţei NU se mai aplică! Legea nr. 85/2006 şi Legea 381/2009 se aplică în continuare

În Monitorul Oficial nr. 674/2013 a fost publicată Decizia Curţii Constituționale a României nr. 447 din 29 Octombrie 2013 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

În Monitorul Oficial nr. 674/2013 a fost publicată Decizia Curţii Constituționale a României nr. 447 din 29 Octombrie 2013 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

În Monitorul oficial din 1 noiembrie 2013 a fost pronunţată decizia Curţii Constituţionale a României cu privire la OUG nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi insolvenţa - cunoscută în practică sub denumirea de “Codul insolvenţei”.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost sesizată de Avocatul Poporului cu privire la două articole din ordonanţă, respectiv:

a) art. 81 alin. (3) din ordonanţă, conform căruia dacă se deschidea insolvenţa împotriva unei televiziuni, insolvenţa conducea de drept la suspendarea licenţei;
b) art. 348 din ordonanţă, potrivit căruia prezenta ordonanţă se aplică şi procedurilor de insolvenţă aflate în derulare la data intrării în vigoare a acesteia, cu excepţia situaţiilor când a fost deja aprobat un plan de reoganizare.

Acestea au fost cele două motive pentru care Avocatul Poporului a solicitat o excepţie de neconstituţionalitate, pornind de la opinia că acestea încalcă principiile constituţionale de:

- neretroactivitate a legii;
- accesibilitate şi previzibilitate a acesteia.

Interesantă este decizia Curţii Constituţionale, care constată, într-adevăr, încălcarea acestor principii pentru cele două articole invocate de Avocatul Poporului şi extinde excepţia de neconstituţionalitate asupra întregii OUG nr. 91/2013 privind prevenirea insolvenţei şi insolvenţa.

Desigur, Curtea Constituţională are acest drept de a analiza constituţionalitatea întregii legi, chiar dacă a fost sesizată doar pentru o parte din actul normativ.

În concluzie, OUG nr. 91/2013 privind prevenirea insolvenţei şi insolvenţa este declarată neconstituţională în integralitatea acesteia şi nu se aplică.

Reamintim faptul că actualul cadru normativ privind insolvenţa este dat de Legea nr. 85/2006 privind insolvenţa şi falimentul, act normativ ce se va aplica în continuare.

Cu această ocazie, nu mai este atât de uşor aplicabilă procedura mandatului ad-hoc şi a concordatului preventiv, măsuri cu adevărat preventive pentru insolvenţă, deoarece nu se mai regăsesc în Codul insolvenţei.

Desigur, persoanele interesate pot utiliza aceste două proceduri în temeiul Legii nr. 381/2009 - repusă în drept de anularea Codului insolvenţei.

Notă: Decizia CCR nr. 447/2013 poate fi consultată integral în Lege5 Online - noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

comentarii
Adaugă comentariuLege5.ro

Legislatie romana si europeana completa, comentata de experti in drept, jurisprudenta, monitorul oficial, calendar fiscal, retea sociala, forum pentru jurisiti si economisti, disponibil pe PC, mobil si tableta.

Legestart

Fii la curent cu ultimele modificări legislative! LegeStart.ro îţi oferă informaţia de care ai nevoie: legislaţie gratuită, actualizată, ştiri din toate domeniile, opinii ale specialiştilor, forum, modele de contracte.

Librăria Indaco

Cele mai noi lucrări din domeniile fiscalitate, contabilitate, juridic, resurse umane sau management sunt acum la îndemâna ta!